8 Temmuz 2015 Çarşamba

Skolyoz açısı ölçümü: hata mı? etik bir sorun mu?

Bir süredir ara verdiğim skolyoz ve diğer omurga sorunları üzerine yazılarıma devam ediyorum.
Bugün birkaç senedir giderek artan oranda karşıma çıkan ve beni giderek daha fazla rahatsız eden bir soruna dikkat çekmek ve tartışmak istiyorum:

Skolyoz (veya kifoz) açısı ölçümleri

Röntgen üzerinden skolyoz açısı ölçümü yıllardır uygulanan bir yöntem. Aslında bu açılara mutlak önem atfetmeyiz, hastanın görüntüsü de en az açı kadar önemli ama, özellikle internet üzerinden bilgi paylaşımının da yayılması ile, objektif bir ilerleme göstergesi ve ameliyat olma kriteri olarak önemleri arttı.

Belki farkındasınızdır, sihirli bir sayı olarak 40 derece çok üzerinde durulan bir açı. Aslında pek sayı fetişine girmeyi istemem ama, şöyle ilginç bir gözlemim oldu:

Hasta bana röntgeni ile birlikte muayeneye geliyor ve açısının (mesela) 45 derece ölçüldüğünü ve ameliyat önerildiğini söylüyor. Ben hastayı muayene ediyorum ve küçük ve muhtemelen fazlaca önemli olmayan bir skolyoz görüyorum; sonra da, aynı röntgenden, aynı açıyı 25 derece ölçüyorum !!.

Sizce bunun nedeni ne olabilir?
Tabi koca koca profesörlerin bile açı ölçümünde yanılmaları söz konusu, ama, 20 derece???

Yoksa ben çok mu safım? Ne dersiniz?

Kıssadan hisse, eğer bir skolyozlu çocuk annesi yada babası iseniz, açı ölçümü konusunda biraz bilgi edinin, yada güvendiğiniz bir hekimden ikinci bir fikir alın.

1 yorum:

  1. Sevgili arkadaşım,
    Çek fizik terapistlerin geliştirdiği, adını "spiral stabilizasyon" koydukları tedavinin sonuçlarını bizzat yerinde gördüm. Harika! En ekstrem skolyozları bile 1-2 sene içerisinde doğrulttuklarına şahit oldum. Mutlaka yaygınlaştırılmalı.

    YanıtlaSil