17 Nisan 2015 Cuma

Kifoz (kamburluk) nedir?

Omurga şekil bozuklulukları serisine kifozlarla devam ediyorum. Her ne kadar skolyoz kadar çok bilinen bir sorun değilse de, klinik açıdan daha önemli ve tehlikeli olabiliyor. Görelim bakalım:

Kifoz nedir?

Kifoz omurganın yandan bakıldığında öne doğru anormal eğilmesidir. Bu aslında tam olarak, bildiğimiz kamburluk. Skolyozda da kamburluk oluyor ama, genellikle sağ taraf yerleşimli (nadiren sol) görülüyor, halbuki kifoz hastalığı omurganın sağa yada sola kaymadan öne eğilmesine (normalden fazla) verilen ad.

Ama sırtımızın zaten biraz kambur olması gerekmez mi?

Gerçekten öyle. İdeal omurga şeklinin sırtta makul bir kamburluk ve bunu dengeleyen belde makul bir çukurluk olduğunu kabul ediyoruz. Bu durumda, hastalık olması için "makul" sınırların dışında olması gerekli. Açısını ölçerek, 45 derecenin altı normal, 60 dereceye kadar muhtemelen duruşa bağlı, 60 dereceden fazla ise artık burada kesinlikle bir anormal durum var diyebiliyoruz.

Görüldüğü gibi, skolyozdan bir farkı da kifozun duruş bozukluğu nedeniyle de ortaya çıkabilmesi. Ama bu tüm kifozlar duruş bozukluğudur anlamına gelmiyor doğal olarak.

Son olarak nedenlerini sıralayayım, sonra gelecek yazılarda bunların her birini teker teker inceleyelim. Kifoz nedenleri:

  • Duruş bozukluğu
  • Nedeni bilinmeyen (idyopatik). Bu durumun özel ismi "Scheuermann kifozu".
  • Doğuştan (konjenital)
  • Kas hastalıklarına bağlı
  • Yaşlılık (senil) kifozu
  • Omurga kırıklarına (kemik erimesi ile birlikte veya değil) bağlı.
Bir sonraki yazımda bu tipleri incelemeye başlayacağım.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder