27 Mart 2015 Cuma

Ani başlayan çok şiddetli bel ağrım var, tutuldum kaldım. Ne yapmalıyım?

Skolyoz konusunda dokuz adet blog yazdıktan sonra, biraz konuyu değiştirip bel ağrıları ve olası nedenleri; tedavileri; ve bel ağrıları konusunda yanlış bilinenlere değinmek istiyorum.

İşte ilk konumuz;


  • Ani başlayan çok şiddetli ağrım var, tutuldum kaldım. Ne yapmalıyım?
Ani başlayan şiddetli bel ağrıları, bazen bacaklara da yayılarak, gerçekten çok korkutucu olabiliyor. Düşünsenize, bir sabah uyanıyorsunuz ve ağrıdan kıpırdayamaz haldesiniz. Ya da, bir eşya kaldırırken aniden belinizden bir ses geldi ve kıpırdayamayacak kadar ağrınız başladı. Gerçekten çok rahatsız edici.

Buna karşın ilginç bir şekilde, bu ağrıların çok büyük bir kısmı aslında ciddi bir sağlık sorununa işaret etmiyor ve günler veya en fazla haftalar içinde kendiliklerinden geçip gidiyor. Bu durumda, öncelikle sizin ağrınız bu tipik ağrı mı yoksa altından gerçekten ciddi bir sorun çıkabilir mi diye araştırmak gerekli. 

Bel ağrısının altında ciddi bir sorun olabileceğini düşündüren bulgular:
  1. Ağrı dizlerinizin altına, ayaklarınıza kadar iniyorsa,
  2. Ağrı ile birlikte bacaklarınızda az da olsa kuvvet ve/veya his kusuru hissediyorsanız,
  3. Bilinen bir kanseriniz yada vücudunuzun başka bir yerinde iltihabi durumunuz var ise,
  4. Belinizle birlikte karnınız da ağrıyorsa
  5. 65 yaş üzerinde iseniz veya kadınlar için, uzun yıllardır menapozda iseniz;
ağrınızın araştırılması için bir sağlık kurumuna başvurmakta yarar var. Bu sağlık kurumu birinci basamak, yani aile hekiminiz de olabilir. Hekiminiz sizi muayene ettikten sonra herhangi bir şüphede kalır ise, MR, röntgen vb. araştırmaları yapacaktır.

Eğer yukarıdaki durumların hiçbirine sahip değilseniz ve sağlığınız genel olarak yerinde ise, çok telaşlanmayın, birkaç gün bekleyin. Günler içinde ağrınız azalmaz ve giderek artar ise doktora başvurun.

Son olarak, beklerken ne yapalım?
  1. Mutlak yatak istirahati iyi değildir, mümkün olduğu kadar hareketliliğinizi korumaya çalışın.
  2. Yatak istirahati yapacaksanız 3 günden fazlası zararlı, daha fazla yapmayın. Eğer 3 günde hala nispeten iyileşmediyseniz ve çok şiddetli ağrınız var ise doktora başvurun.
  3. Bel ağrısının mucizevi bir ilacı yoktur. Genel olarak rahat kullanabildiğiniz bir ağrı kesici yada kas gevşetici tercih edin, ikisini birlikte kullanmanın herhangi bir yararı yok, yan etkileri nedeniyle kaçının.
  4. Basit ağrı kesicileri tercih edin. Hem yan etkileri daha az, hem de günlük dozları daha geniştir. Günlük olarak daha fazla sayıda alınabilirler.
Bu konuya devam edeceğiz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder