16 Mart 2015 Pazartesi

Bütün skolyozlar korse ile tedavi edilebilir mi?

Skolyoz konusunu inceliyoruz. Önceki yazılarda sorun nedir, neden yakınıyoruz sorusuna cevap aramaya başlamıştım, aynı konu üzerinde devam ediyoruz.
Gelin skolyoz konusunda yaratılmış olan bir diğer efsaneye bakalım:



  • Her skolyoz korse ile tedavi edilebilir, bu durum hayatın her döneminde geçerlidir.
          Kısmen yanlış. 

Özellikle nedeni bilinmeyen (idyopatik) skolyoz eğiriliğinin ilerlemesinin büyük ölçüde büyüme ile ilişkili olduğundan bahsetmiştik. Bu durumda, bu tip skolyozlarda büyümenin olumsuz etkilerini ortadan kaldırmak için korse kullanımı gündeme gelebilir. Gerçekten de, büyüme çağındaki çocukların bir kısmında korse uygulamalarının hastalığın ilerlemesini yavaşlatabileceği hatta durdurabileceği biliniyor. Burada basit bir parmak hesabı var; büyümesi devam eden çocuklarda görülen eğriliklerin kabaca:

  1. Üçte biri zaten ilerleyip önemli bir dereceye ulaşmıyorlar. (Bu "önemli" derecelerin ne olabileceğinden daha önce bahsetmiştim, ilgilenenler bu konuda önceki yazılarıma bakabilir).
  2. Üçte biri ne yaparsak yapalım kendi doğal seyrini devam ettirip varacağı noktaya varıyor, kısaca korse vb. tedavilere cevap vermedikleri söylenebilir. Bu önemli bir nokta çünkü korsenin ameliyata gidecek kadar ilerleme potansiyeli olan çocuklarda etkinliği çok tartışmalı, ameliyat gereksinimini azaltmıyor olabilir.
  3. Üçte birinde ise, korse ile hastalığın doğal seyrini değiştirip ilerlemesini yavaşlatmak yada durdurmak mümkün. Çok çok istisnai bazı durumlarda da korse ile bir miktar gerileme görülebiliyor. Bu hastalarda da yıllar içinde genellikle ilk başladıkları noktaya, hatta biraz daha ilerlemiş bir duruma dönülmesi sık görülüyor.
Bu temel bilgi ışığında, korse konusunu şu şekilde özetlemek mümkün:

  • Erken yaşlarda farkedilen idyopatik skolyoz hastalarında, uygun korse yapımı mümkün ise (her şehrimizde iyi korse yapmak mümkün olmayabiliyor ne yazık ki) korse kullanımı önerilebilir. 
  • Skolyozun başlama/farkedilme yaşı ne kadar küçük ise korse o kadar gereklidir.
  • Korse esas olarak koruyucu bir uygulamadır, amacı var olan durumu korumaktır. İstisnai olarak bir miktar düzelme sağlanabilir.
  • Ancak ve ancak büyüme çağındaki kişilere uygulanması anlamlıdır. Büyümesini tamamlamış kişilerde (geç ergenlik dönemi çocuklar dahil)  skolyoz tedavisi için korse uygulanmasının hiç ama hiç bir anlamı ve etkinliği yoktur.
  • Büyük ölçüde yalnızca ve yalnızca çocukluk (bebeklik dahil) ve ergenlik çağı idyopatik skolyozlarında etkilidir. Kas hastalıkları, doğumdan gelen skolyozlar ve erişkinlerin skolyozlarında kullanılması (çok istisnai bazı durumlar dışında) etkili ve uygun değildir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder