10 Mart 2015 Salı

Yüzme skolyoz hastalarında faydalı mıdır?

Skolyoz konusunu inceliyoruz. Önceki yazılarda sorun nedir, neden yakınıyoruz sorusuna cevap aramaya başlamıştım, aynı konu üzerinde devam ediyoruz.
Gelin skolyoz konusunda yaratılmış olan bir diğer efsaneye bakalım:



  •     Skolyoza yüzme iyi gelir, yüzme dışındaki sporlar zararlıdır.


 Muhtemelen yanlış. Öncelikle, yüzmenin skolyozun açısına yada ilerlemesine hiç bir olumlu katkısı olmadığını rahatlıkla söyleyebiliriz. Kendimiz yada çocuklarımız her gün günde 8 saat yüzsek, 3 yada 6 ay sonra tekrar röntgen alsak, sonuçta skolyozun kendi seyrine göre ya aynı yerde yada ilerlemiş olacağını görürüz. Bunun aksini gösteren hiç bir delil yok.

Bu durum diğer sporlar için de geçerli. Yine sabah akşam spor yapsak, yine röntgenimiz aynı görünecektir. Bu konuyu özellikle vurgulamamın iki nedeni var:
  1.      Yüzmeye yada diğer sporlara bizi yada çocuğumuzu iyileştirecek diye fazla gönül koymayalm. Spordan mucize beklemek sonra ciddi hayal kırıklıklarına neden olabiliyor.
  2.      Spor yapmayı yada diğer bedensel aktiviteleri bir ilaç haline getirmek özellikle çocuklar üzerinde son derece olumsuz sonuçlar verebiliyor. Spor yapmayı sağlığımıza yararlı olduğu için isteyelim, çocuklarımıza da bu nedenle sevdirelim yoksa skolyozlarının ilacı olarak değil.


Ancak, aynı zamanda, düzenli spor yapan gençler ve erişkinler vücutlarını ve duruşlarını daha iyi kontrol edebildikleri için, spor yapmanın kişinin dışarıdan görüntüsüne olumlu etkileri olduğu doğru. Özellikle çocuklar ve gençlerde bu etki spora başlandıktan sonraki erken dönemlerde de kolayca gözlenebiliyor.

Bu konuda da yüzmenin diğer sporlara (düzenli yapıldıkları sürece) ciddi bir üstünlüğü olmadığını da belirtelim, çocuklarınızı illa ki yüzdürmek için binbir zahmet ve masrafa değmez. Ben genellikle hastalarıma kendi tercihleri olan ve sürdürülmesi imkanlar dahilinde olan bir sporu yapmalarını öneririm; en iyi sonuçların bu şeklide elde edileceğini düşünüyorum.

Benzer konuları işlemeye devam edeceğiz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder