7 Mart 2015 Cumartesi

Skolyoz nedeniyle yıllar içinde kambur olur muyum?

Skolyoz konusunu inceliyoruz. Bir önceki yazıda sorun nedir, neden yakınıyoruz sorusuna cevap aramaya başlamıştım, aynı konu üzerinde devam ediyoruz.
Gelin skolyoz konusunda yaratılmış olan bir diğer efsaneye bakalım:

  •     Skolyoz hayat boyu ilerler, yıllar içinde çok büyük ve çirkin görünen bir kambura neden olur.
    Skolyoz tipine göre farklı olabilmekle birlikte, büyük ölçüde yanlış. 

          En sık rastladığımız tip olan idyopatik (sebebi bilinmeyen) skolyoz esas olarak boy büyümesi ile ilerler, erişkinlerde ilerlemesi ya çok yavaşlar yada durur. Ancak burada kritik bir derece var, ortalama 40 dereceyi geçen skolyozlar (sırtta yerleşenler için 50 dereceye kadar olabilir) erişkin yaşlarda da yavaş bir tempo ile artabilir (yılda ortalama 1 derece). Bu nedenle;
  1.      Bu derecelerin üzerindeki skolyozları izlemeyi istiyoruz.
  2.      Eğer bu dereceler henüz büyümemiz devam ederken geçilmiş ise ameliyat önerebiliyoruz. Görüldüğü gibi, 40 derece sihirli bir sayı değil, arkasında yatan bir mantık var.
   Bunun dışında, kas hastalıklarına bağlı skolyozların da hayat boyu ilerleyebileceğini biliyoruz. Ancak,  10 lu yada 20 li yaşlarınızda ortaya çıkmış yada farkedilmiş ve nispeten düşük derecelerde kalmış bir skolyoz, aniden çılgınlar gibi ilerlemeye başlayıp sizi kambur yapmaz
     
        Ergenlikte başlayan skolyoz hastalığın, insanları çok ileri kamburluğa götüren ve romatizmal bir hastalık olan "Ankilozan Spondilit" ile hiç ilgisi yoktur. Bu hastalık nedeniyle sakatlık derecesine varan kamburluklar oluşması çok çok nadirdir ve olacaksa zaten erken çocukluk yaşlarında farkedilip tedavi edilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder