6 Mart 2015 Cuma

Skolyoz nedir, ne değildir?

Skolyoz nedir, ne değildir?

Prof. Dr. Emre Acaroğlu

Öncelikle, memlekette bu kadar dert varken bu skolyoz da nereden çıktı, neyin nesidir diye soranlara kısaca söyleyeyim; skolyoz omurga eğriliği demek. Yani önden yada arkadan bakınca omurganın yanlara doğru eğilerek kısmen yada tamamen S yada C şeklini alması.
Niye önemli? Çünkü çok sık rastlanan bir hastalık; genellikle ergenlik çağında genç kızlarda (ve doğal olarak sonrasında kadınlarda) görülüyor ve bu nüfusun yüzde 1 ila 4’ünden fazlasını etkiliyor. Kaba bir hesapla ülkemizde 200 ila 800 bin skolyozlu genç kız ve kadın olduğunu söyleyebiliriz. Azımsanacak bir sayı değil.
Peki ama, ciddi bir sorun olsa bunu herkesin duymuş olması beklenmez mi? İlginç bir şekilde öyle değil. Skolyoz özellikle çok ilerlemiş ve ciddi ve gizlenemez bir sırt şekil bozukluğu yaratan bir düzeyde değil ise, en iyi gizlenen ve kamufle edilebilen buna karşın yine de insanlarda ciddi bir özürlülük psikolojisi yaratabilen bir sorun.

Şimdi, başa dönelim, neden skolyoz konusunda bir yazı yazma ihtiyacı doğdu? Bunun çok basit bir nedeni var aslında, insanlarda dış görüntüyü bozan yada bozduğu algısı olan her hastalık gibi skolyoz da istismar edilmeye son derece uygun ve bu nedenle de acımasızca istismar edilen bir konu. Bu konuda o kadar başarılı bir toplumsal algıyı etkileme süreci oluştu ki, bu sürece müdahil olmanın boynuma borç olduğunu düşünmeden edemedim.
Bu nedenle de aralıklı olarak, skolyoz konusunda önemli olduğunu düşündüğüm tartışma konularını ve düşüncelerimi sırayla yazmayı istiyorum.
Yine de ek sorunlarınız olursa bilgi@ankaraomurga.com adresinden bana ulaşabilirsiniz.

1 yorum:

  1. Verdiğiniz bilgiler için teşkkürler hocam. İnternette kinezi terapi yöntemiyle bu hastalığa çözüm bulunduğu söyleniyor. Özel egzersizler ile büyük oranda düzelme sağlanıyormuş. Firmanın sitesini aşağıya koyuyorum, bir bakabilirmisiniz ?

    skolyoz

    YanıtlaSil