12 Mart 2015 Perşembe

Skolyoz kalbe baskı yapar mı?

Skolyoz konusunu inceliyoruz. Önceki yazılarda sorun nedir, neden yakınıyoruz sorusuna cevap aramaya başlamıştım, aynı konu üzerinde devam ediyoruz.
Gelin skolyoz konusunda yaratılmış olan bir diğer efsaneye bakalım:



  • Skolyoz kalbe ve akciğerlere baskı yapar, ölüme neden olabilir.
      Sık rastlanan skolyoz tipi için büyük ölçüde yanlış. 

Daha önceki yazılarımda en sık rastlanan skolyozun ergenlik çağında başladığını ve ilerlemesinin büyük ölçüde boy büyümesine paralel olduğunu belirtmiştim. Bu tip skolyozlar nadiren çok ileri derecelere ilerliyorlar, hele ki sağlık hizmetlerine erişimin yaygın ve kolay olduğu günümüzde ciddi bir sorun haline gelmeden büyük ölçüde tedavi ediliyorlar.

Skolyoz ve kardeşi olan kifoz (sırtta gerçek kamburluk, omurganın öne doğru eğilmesi) ancak 80 ila 100 derecenin üzerine çıkınca gerçekten akciğerleri sıkıştırıp akciğer ve dolaylı olarak kalp hastalıklarına neden olabiliyorlar. Bu durumda, en sık rastladığımız ergenlik tipi skolyozda, hele ki 20-30-40 derecelerde eğriliği olan hastaların "aman bunu tedavi etmezsek ilerde kalbinize baskı yapar" denilerek korkutulması doğru değil, doktorluk ahlakına uygun da değil. 

Ancak, çok erken çocukluk döneminde başlayıp büyüme süresince çok ciddi boyutlara varan (100 derece ve üstü) skolyozlar, hem özellikle çocukulukta başlayıp akciğerleri daha tam gelişemeden etkilemeleri hem de uzun bir büyüme dönemi sırasında çok çok ilerleyebilmeleri nedeniyle ciğerler ve kalp için ciddi sorunlar yaratabiliyorlar. 

Her ne kadar o boyuta varacak skolyozların hasta ciddi bir mahrumiyet bölgesinde yaşamıyorsa zaten erken çocukluk döneminde farkedilip tedavilerine başlandığını düşünüyorsak da, ilginç bir şekilde, bu hastalarda başka bir "efsane" devreye girip, bu sefer "skolyoz 18 yaşından önce tedavi edilirse çocuğunuz büyümez" kalıbına takılabiliyoruz. Bu inanç da en az diğeri kadar tehlikeli, hatta biraz daha tehlikeli çünkü hastaların hayatına mal olabiliyor.

Sonuç olarak;

  1. Ergenlikte başlayan düşük derecelerdeki skolyozlar (ve kifozlar) 80 dereceleri aşmadıkça akciğer ve kalp sorunlarına neden olmaz. Böyle bir şeyden korkmayın.
  2. Buna karşın, eğer çocuğunuzda çok küçük yaşta başlayan bir skolyoz varsa (nadir olmakla birlikte), mutlaka tedavi edilmesi gerekir, çünkü erken çocukluk skolyozları gerçekten akciğer gelişimini etkileyerek çocukların hayatını kısaltıp erken yaşta kaybedilmelerine neden olabilirler.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder