6 Mart 2015 Cuma

Skolyoz duruş bozukluğu değildir.

Skolyoz konusunu inceliyoruz. Bu yazıda sorun nedir, neden yakınıyoruz sorusuna cevap aramaya başlayacağım.
Gelin skolyoz konusunda yaratılmış olan efsanelere bir bir bakalım:
  •       Skolyoz bir duruş bozukluğudur, duruştan etkilenir: Bu nedenle de duruşu düzeltmeye yönelik tedavilerle düzeltilebilir.


·      Kesinlikle yanlış. Sıklıkla rastladığımız nedeni bilinmeyen (idyopatik) skolyoz ailevi bir hastalıktır ve hiç bir çevresel etkiden etkilenmez. Bir duruş bozukluğu değildir, ortaya çıkmasında keman çalmak, tenis oynamak yada çantayı hep bir tarafta taşımak gibi etkinliklerin hiç bir dahli yoktur. Eğer çocuğunuzda, sizde yada bir yakınınızda skolyoz varsa, kendinizi yada çocuğunuzu/yakınınızı boşuna suçlamayın. Skolyozlu kişinin skolyozlu olacağı aslında doğuştan bellidir, ancak şu anda elimizdeki bilgi ve teknolojiler bunu erken yaşlarda tanımaya yeterli değiller. Aslında, muhtemelen yeterli olsalar da fazla bir yararı yok, buna daha sonra değineceğim.

      Buradaki önemli konu, madem ki skolyoz bir hastalıktır ve ne yaptığımızdan/yapmadığımızdan ve diğer faktörlerden (çanta taşımak, sağ yada sol elli olmak, tenis oynamak vb.) etkilenmez, bu durumda doğal olarak bu etkinliklerden uzaklaşılması yada tersine egzersizler yapılması ile de engellenemez yada düzelmez.

      Bu konuyu özellikle vurgulamakta yarar var, çocuklarınıza yararlılığı kesinlikle kanıtlanmamış egzersizler ile işkence etmeyin. Çocuğun dışarıdan bakılınca duruşunu düzeltmek için spor yapması (genel bir sağlık önerisi olarak) iyidir, ama, o kadar. Sporu skolyozu iyileştirecek bir ilaç olarak sunmak yanlış, öyle düşünmek de yanılmak olur. Skolyoz tedavisi için yüzme kurslarının var olduğu günümüzde, ilginç bir bilgi değil mi? 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder